Oświadczenie Rady Nadzorczej Gliwickiego Klubu Sportowego "Piast" S.A.

lut

Przedstawiamy oświadczenie Rady Nadzorczej Gliwickiego Klubu Sportowego "Piast" S.A. w sprawie anonimowej wiadomości, przesłanej do Prezydenta oraz Radnych Miasta Gliwice.

"W nawiązaniu do anonimowej wiadomości, która została przesłana do Prezydenta oraz Radnych Miasta Gliwice, Rada Nadzorcza Gliwickiego Klubu Sportowego „Piast” S.A wyjaśnia:

Informacje takie jak: wysokości kontraktów piłkarskich, czas ich trwania, wysokości i wartość kontraktów z pośrednikami transakcyjnymi, to informacje poufne, które stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa. Mając powyższe na uwadze, potwierdzenie przez radę nadzorczą czy ujawnione informacje są prawdziwe czy fałszywe, stanowiłoby naruszenie tej tajemnicy. Rada podkreśla, że ujawnienie wskazanych informacji jest działaniem na szkodę spółki. Informacje te są i powinny być w pełni transparentne i dostępne wyłącznie dla właścicieli spółki.

Spółka jest prowadzona w sposób transparentny, podlega kontroli, a rada nadzorcza sprawuje stały nadzór nad zarządem spółki. Wszystkie umowy z piłkarzami oraz umowy transferowe są wcześniej akceptowane przez radę nadzorczą i zarząd spółki.

Spółka jest zarządzana w sposób efektywny, czego potwierdzeniem jest dodatni wynik finansowy za ostatnie lata. Dzięki temu możliwe było pokrycie strat z lat wcześniejszych. W 2021 r. spółka osiągnęła znaczące przychody z transferów zawodników. Podobnie było w latach ubiegłych.

W naszej opinii działalność spółki należy oceniać jako całokształt, a nie jedynie w oparciu o pojedyncze kontrakty. Niezbędna jest znajomość strategii działania spółki, know-how, wprowadzonych procedur oraz realiów rynkowych branży piłkarskiej - w tym ekstraklasy.

Zewnętrzne, niezależne firmy audytorskie (w tym Deloitte), w oparciu o ogólnodostępne dane, oceniają, że Gliwicki Klub Sportowy „Piast” jako spółka, zarządzany jest w sposób uczciwy, gospodarny, a przede wszystkim efektywny.

Efektywność finansowa w odniesieniu do osiąganych przez klub wyników sportowych, należy do najlepszych w ekstraklasie. Natomiast koszty związane z wysokością kontraktów i obsługą firm managerskich - są jednymi z najniższych.

Spółka osiąga dobre wyniki sportowe i finansowe. Biorąc pod uwagę ostatnie 5 lat, jest drugą najbardziej utytułowaną drużyną ekstraklasy, najbardziej utytułowanym śląskim piłkarskim klubem w XXI wieku.

Bezsprzecznie świadczy to o profesjonalnym zarządzaniu spółką, która, mimo iż dysponuje jednym z najniższych budżetów w ekstraklasie osiąga tak znaczące sukcesy sportowe.

Rada Nadzorcza Gliwickiego Klubu Sportowego „PIAST” S.A."